Nutella Crunchy Brownies
Bahan-bahan
- 100 g butter
- 250 dark chocolate compound
- 3 sb nutella
- 150 g tepung gandum
- 1 sk baking powder
- 1 sk tepung beras
- 2 bijik telur
- 1/2 cawan gula perang
- 1 sk esen vanilla
- Kekacang (hazelnut, pecan, etc.)
Cara-cara
- Masukkan butter, dark chocolate compound dan nutella. Cairkan secara "double-boiler".
- Ayak tepung gandum, baking powder dan tepung beras.
- Dalam bekas yang berlainan, pukul telur, gula perang dan esen vanilla sehingga sekata.
- Masukkan adunan coklat tadi ke dalam adunan telur (masukkan ketika adunan coklat masih panas) dan kacau.
- Masukkan bahan-bahan yang diayak ke dalam adunan tadi dan kacau sekata.
- Lapikkan baking paper pada loyang, kemudian tuangkan dan ratakan adunan ke dalam loyang senipis yang boleh (lagi nipis lagi chantekk).
- Taburkan kekacang pada permukaan adunan.
- Bakar selama 25 hingga 30 minit (bergantung kepada oven masing-masing) dengan suhu 160 atau 170 darjah Celcius.
- Bila dah masak, potong brownies mengikut saiz yang diingini secepat yang boleh sementara brownies masih panas (jika dah sejuk, brownies mudah patah apabila dipotong).
- Tunggu sehingga brownies sejuk baru boleh angkat. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment