Friday, 3 November 2017

Resepi Nutella Chruncy Brownies

Nutella Crunchy Brownies


Bahan-bahan
  • 100 g butter
  • 250 dark chocolate compound
  • 3 sb nutella
  • 150 g tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk tepung beras
  • 2 bijik telur
  • 1/2 cawan gula perang
  • 1 sk esen vanilla
  • Kekacang (hazelnut, pecan, etc.)



Cara-cara
  1. Masukkan butter, dark chocolate compound dan nutella. Cairkan secara "double-boiler".
  2. Ayak tepung gandum, baking powder dan tepung beras.
  3. Dalam bekas yang berlainan, pukul telur, gula perang dan esen vanilla sehingga sekata.
  4. Masukkan adunan coklat tadi ke dalam adunan telur (masukkan ketika adunan coklat masih panas) dan kacau.
  5. Masukkan bahan-bahan yang diayak ke dalam adunan tadi dan kacau sekata.
  6. Lapikkan baking paper pada loyang, kemudian tuangkan dan ratakan adunan ke dalam loyang senipis yang boleh (lagi nipis lagi chantekk).
  7. Taburkan kekacang pada permukaan adunan.
  8. Bakar selama 25 hingga 30 minit (bergantung kepada oven masing-masing) dengan suhu 160 atau 170 darjah Celcius.
  9. Bila dah masak, potong brownies mengikut saiz yang diingini secepat yang boleh sementara brownies masih panas (jika dah sejuk, brownies mudah patah apabila dipotong).
  10. Tunggu sehingga brownies sejuk baru boleh angkat. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Peribahasa Memasang Lukah Di Pergentingan

Peribahasa Memasang Lukah Di Pergentingan Peribahasa Melayu merupakan salah satu daripada puisi tertua yang berkait rapat dengan kehi...