Whipping Cheese Cake
Bahan-bahan
- 5 bijik telur gred A (asingkan telur putih dan telur merah)
- 3/4 cawan tepung "self-rising" (ayak)
- 1/2 cawan tepung jagung (ayak)
- 1/2 cawan whipping cream
- 300g cream cheese
- 3 sb butter
- 1/2 cawan gula halus
- 1 sk cream of tartar
- 2 sb air perahan lemon
Cara-cara
- Cairkan cream cheese menggunakan kaedah "double-boiler".
- Bile cream cheese dah cair, masukkan air perahan lemon dan telur merah satu per satu sambil kacau.
- Kemudian, masukkan tepung "self-rising" dan tepung jagung. Kacau hingga sekata.
- Panaskan "whipping cream" dan "butter" sehingga cair dalam bekas berasingan.
- Masukkan adunan "whipping cream" ke dalam adunan "cream cheese" dan kacau hingga sebati.
- Dalam bekas yang berasingan, putar telur putih dan "cream of tartar" sehingga berbuih.
- Apabila telur putih bertukar kepada "soft peak", masukkan gula halus dan putar sehingga "meringue" atau kental.
- Masukkan adunan "meringue" ke dalam adunan "cream cheese" sedikit demi sedikit dan kacau dengan kaedah kaup balik.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang bersaiz 8 yang telah dilapik dengan baking paper.
- Bakar selama sejam dengan suhu 160 darjah Celcius menggunakan kaedah "water bath".
- Apabila dah masak, sejukkan dan hias mengikut kreativiti masing-masing.
No comments:
Post a Comment