Wednesday, 8 November 2017

Resepi Whipping Cheese Cake

Whipping Cheese Cake


Bahan-bahan
  • 5 bijik telur gred A (asingkan telur putih dan telur merah)
  • 3/4 cawan tepung "self-rising" (ayak)
  • 1/2 cawan tepung jagung (ayak)
  • 1/2 cawan whipping cream
  • 300g cream cheese
  • 3 sb butter
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 sk cream of tartar
  • 2 sb air perahan lemon


Cara-cara
  1. Cairkan cream cheese menggunakan kaedah "double-boiler".
  2. Bile cream cheese dah cair, masukkan air perahan lemon dan telur merah satu per satu sambil kacau.
  3. Kemudian, masukkan tepung "self-rising" dan tepung jagung. Kacau hingga sekata.
  4. Panaskan "whipping cream" dan "butter" sehingga cair dalam bekas berasingan.
  5. Masukkan adunan "whipping cream" ke dalam adunan "cream cheese" dan kacau hingga sebati.
  6. Dalam bekas yang berasingan, putar telur putih dan "cream of tartar" sehingga berbuih.
  7. Apabila telur putih bertukar kepada "soft peak", masukkan gula halus dan putar sehingga "meringue" atau kental.
  8. Masukkan adunan "meringue" ke dalam adunan "cream cheese" sedikit demi sedikit dan kacau dengan kaedah kaup balik.
  9. Tuangkan adunan ke dalam loyang bersaiz 8 yang telah dilapik dengan baking paper.
  10. Bakar selama sejam dengan suhu 160 darjah Celcius menggunakan kaedah "water bath".
  11. Apabila dah masak, sejukkan dan hias mengikut kreativiti masing-masing.

No comments:

Post a Comment

Peribahasa Memasang Lukah Di Pergentingan

Peribahasa Memasang Lukah Di Pergentingan Peribahasa Melayu merupakan salah satu daripada puisi tertua yang berkait rapat dengan kehi...