Resepi Puding Roti Kastard
Bahan-bahan (lapisan puding roti)
- 10 keping roti putih
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 tin susu cair
- 2 bijik telur gred A
- Sedikit esen vanilla atau creamy vanilla
- Kismis
- 2 sb butter (dicairkan)
- Kacang pilihan
Bahan-bahan (lapisan puding kastard)
- 2 cawan air masak
- 2 1/2 cawan santan
- 1/2 cawan tepung kastard + 1/4 cawan air (larutkan supaya tak berketul) - prepare masa part terakhir
- 1 1/2 cawan gula pasir (boleh kurangkan kalau tak suka manis)
- 1 sk esen vanilla
- 10 g serbuk agar-agar (clear jelly)
- Sedikit garam halus
Cara-cara (lapisan puding roti)
- Masukkan susu cair, susu pekat, esen vanilla dan butter. Kacau hingga sekata.
- Masukkan telur satu per satu sambil kacau.
- Oleskan butter pada loyang.
- Carikkan 5 keping roti dan susun dengan elok ke dalam loyang.
- Tuangkan separuh adunan cecair puding tadi ke dalam loyang, kemudian taburkan kacang dan kismis (kuantiti ikut citarasa masing-masing).
- Ulang langkah 4 dan 5.
- Kukus puding roti selama 35 minit atau bakar selama 50 minit dengan suhu 170 darjah Celcius menggunaan kaedah "water bath".
- Bila dah masak, sejukkan selama 2 jam.
Cara-cara (lapisan puding kastard)
- Masukkan air dan serbuk agar-agar, kemudian masak dengan api perlahan sehingga agar-agar tersebut larut.
- Masukkan gula dan kacau sampai gula larut.
- Masukkan santan sambil kacau.
- Larutkan tepung kastard dengan 1/4 air masak, kemudian tuang ke dalam adunan sambil kacau. Kalau nak warna kastard lagi cantik, boleh la letak sedikit pewarna kuning telur.
- Kacau sehingga pekat (seakan-akan tekstur susu pekat).
- Tuang ke atas puding roti dan sejukkan selama 3 jam.
- Lepas sejukkan selama 3 jam, celupkan pisau ke dalam air panas, kemudian sisip di sekeliling puding roti kastard.
- Terbalikkan loyang, kemudian ketuk-ketuk sikit belakang loyang sehingga puding tak melekat pada loyang.
- Hias ikut kreativit masing-masing dan tadaaa.... Siap!
No comments:
Post a Comment