Bahan-bahan kek (loyang saiz 8)
- 4 bijik telur
- 1 cawan gula
- 1 sb ovalette
- 1 sk emolco coklat
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 cawan minyak masak
- 2 cawan tepung
- 1 sk baking powder
- 1 sk soda bikarbonat
- 1 sk garam halus
- 1 cawan serbuk koko
- 3/4 cawan air panas
Bahan-bahan chocolate ganache (sediakan 3 jam lebih awal)
- 200 ml whipping cream
- 300 g coklat masakan
- 2 sb butter
Cara-cara Membuat Chocolate Ganache
- Masukkan whipping cream dan coklat masakan. Masak sehingga cair secara "double-boiler" atau dengan api yang perlahan.
- Masukkan butter dan kacau sehingga larut. Setelah larut, sejukkan.
Bahan-bahan Cadbury Cream
- 250 g cream cheese
- 7 sb susu pekat
- 5 sb coklat cadbury yang telah dicairkan (kaedah double boiler)
- 1 sk emolco coklat
- 1 cawan whipping cream (non-dairy)
- 2 sb chocolate ganache
- 1/2 cawan whipping cream (non-dairy)
Cara-cara
- Masukkan telur, gula, ovalette, dan emolco coklat. Kacau sehingga gebu.
- Masukkan susu pekat dan minyak dan kacau sehingga sebati.
- Ayak tepung, baking powder, soda bikarbonat, garam halus dan serbuk koko.
- Masukkan bahan-bahan yang diayak sedikit demi sedikit dan kacau hingga sekata.
- Masukkan air panas dan kacau sebati.
- Kukus selama 35 hingga 40 minit.
- Untuk cream, masukkan cream cheese, cokat cadbury (dicairkan), emolco coklat dan susu pekat, kemudian mix sebati.
- Masukkan whipping cream (non-dairy) dan kacau sehingga kental.
- Masukkan 2 sb chocolate ganache dan kacau sebati.
- Sapu pada lapisan kek yang sudah dipotong kepada 3 dan sejukkan selama 2-3 jam.
- Mix 1/2 whipping cream (non-dairy) sehingga kental dan sapu pada permukaan luar kek. Sejukkan selama 1 jam.
- Tuang chocolate ganache di atas permukaan kek dan hiass mengikut kreativiti masing-masing.
No comments:
Post a Comment