Saturday, 7 October 2017

Resepi Nutella Moist Chocolate Indulgence

Nutella Moist Chocolate Indulgence


Bahan-bahan kek (loyang saiz 8)

Bahan A
  • 4 bijik telur
  • 3/4 cawan gula halus
  • 1 sb ovalate
  • Sedikit emolco coklat


Bahan B
  • 1 cawan susu pekat (boleh kurangkan kalau tak nak manis)
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 3 sb nutella (nak letak banyak pon boleh, lagi sedap.. Nyum!)


Bahan C
  • 1 3/4 cawan tepung
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk soda bikarbonat
  • Sedikit garam
  • 1 cawan serbuk koko
  • (kesemua bahan C perlu diayak terlebih dahulu)


Bahan D
  • 1/2 cawan air panas (air panas ye, bukan air suam)


Cara-cara
  1. Mix semua bahan A sampai gebu.
  2. Masukkan bahan B, iaitu susu pekat, minyak masak, dan nutella. Mix semua hingga sebati.
  3. Kemudian, masukkan bahan C dan kacau sebati.
  4. Masukkan bahan D dan kacau lagi dan lagi hingga adunan tersebut sebati.
  5. Sapu loyang dengan sedikit marjerin atau butter (tak nak bagi kek melekat) sebelum tuang adunan ke dalam loyang. Lepas adunan dituang, tutup permukaan loyang dengan plastic wrapping atau kain yang bersih.
  6. Kukus selama 40 minit. Kalau nak tahu kek tu dah masak atau belum, cucuk kek dengan menggunakan lidi. Jika adunan kek masih melekat kat lidi, tu tandanya belum masak ye.
  7. Bile dah masak, sejukkan kek kemudian belah kepada 3 atau 4 bahagian secara mendatar.


Bahan-bahan cream
  • 250g cream cheese
  • 6-7 sb susu pekat (kalau tak ade, guna gula ising dengan sukatan yang sama)
  • 1 1/2 cawan whipping cream (non-dairy)
  • 3 sb chocolate ganache
  • 3 sb nutella (boleh letak lebih, ikut citarasa)
  • Sedikit emolco coklat


Cara-cara
  1. Masukkan cream cheese dan susu pekat. Mix sebati.
  2. Masukkan whipping cream (seeloknya guna time sejuk2) dan mix hingga gebu.
  3. Bahagikan kepada dua bahagian.
  4. 1 bahagian letak chocolate ganache, nutella, dan emolco coklat. Kacau hingga rata.
  5. Sapu dua jenis cream tersebut pada kek dengan warna yang berselang-seli.
  6. Bile dah siap, sejukkan selama 4 jam (wajib!)


Bahan-bahan chocolate ganache
  • 200g whipping cream (dairy)
  • 1 sk emolco coklat
  • 200g coklat masakan
  • 2 sb butter


Cara-cara
  1. Panaskan whipping cream secara double boiler
  2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga coklat tersebut cair dan sebati.
  3. Masukkan butter dan emolco coklat. Kacau hingga adunan coklat tu menjadi pekat.
  4. Sejukkan dan tuangkan pada kek. Ratakan dan sejukkan selama 1 jam. Taraaaa, dah siap!


Selamat mencuba! (^-^)

No comments:

Post a Comment

Peribahasa Memasang Lukah Di Pergentingan

Peribahasa Memasang Lukah Di Pergentingan Peribahasa Melayu merupakan salah satu daripada puisi tertua yang berkait rapat dengan kehi...