Friday, 27 October 2017

Resepi Brownies Cappuccino Nutella Loaded


Brownies Cappuccino Nutella Loaded (tak berkedut)


Bahan A :

  • 200g butter
  • 300g dark chocolate compound (saya guna jenama beryls)
  • 1 sk emolco cappuccino 
Bahan B :
  • 170g tepung self rising
  • 2 sb serbuk koko
  • 1 sk serbuk kopi 3 in 1 (bedal je jenama ape pun)
Bahan C :
  • 4 bijik telur
  • 150g gula perang (boleh kurangkan kalau korang tak suka manis)
  • 1 sk esen vanilla
Bahan D (topping) :
  • 4 sb nutella
  • sedikit minyak
  • 1 sk emolco cappuccino
Cara-cara
  1. Panaskan bahan A menggunakan cara "double-boiler" dan kacau hingga sebati.
  2. Seterusnya, ayak kesemua bahan B.
  3. "Whisk"kan kesemua bahan C sehingga sekata (tidak perlu sampai kembang).
  4. Masukkan bahan A yang telah dipanaskan sebentar tadi dan kacau.
  5. Kemudia, masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil kacau adunan tersebut sehingga sebati.
  6. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan baking paper dan bakar di dalam oven dengan suhu 170 darjah Celcius selama 40 minit atau sehingga masak.
  7. Untuk menyediakan topping, kacau kesemua bahan D sehingga sekata dan masukkan ke dalam piping bag.
  8. Apabila brownies dah masak, sejukkan seketika dan hias brownies menggunakan topping mengikut kreativiti sendiri.

No comments:

Post a Comment

Peribahasa Memasang Lukah Di Pergentingan

Peribahasa Memasang Lukah Di Pergentingan Peribahasa Melayu merupakan salah satu daripada puisi tertua yang berkait rapat dengan kehi...