Brownies Cappuccino Nutella Loaded (tak berkedut)
Bahan A :
- 200g butter
- 300g dark chocolate compound (saya guna jenama beryls)
- 1 sk emolco cappuccino
Bahan B :
- 170g tepung self rising
- 2 sb serbuk koko
- 1 sk serbuk kopi 3 in 1 (bedal je jenama ape pun)
Bahan C :
- 4 bijik telur
- 150g gula perang (boleh kurangkan kalau korang tak suka manis)
- 1 sk esen vanilla
Bahan D (topping) :
- 4 sb nutella
- sedikit minyak
- 1 sk emolco cappuccino
Cara-cara
- Panaskan bahan A menggunakan cara "double-boiler" dan kacau hingga sebati.
- Seterusnya, ayak kesemua bahan B.
- "Whisk"kan kesemua bahan C sehingga sekata (tidak perlu sampai kembang).
- Masukkan bahan A yang telah dipanaskan sebentar tadi dan kacau.
- Kemudia, masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil kacau adunan tersebut sehingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan baking paper dan bakar di dalam oven dengan suhu 170 darjah Celcius selama 40 minit atau sehingga masak.
- Untuk menyediakan topping, kacau kesemua bahan D sehingga sekata dan masukkan ke dalam piping bag.
- Apabila brownies dah masak, sejukkan seketika dan hias brownies menggunakan topping mengikut kreativiti sendiri.
No comments:
Post a Comment